19. september

19. september 1944

Storbyens politikorps blev arresteret og deporteret til Tyskland. Politivagten ved Amalienborg, der havde beskyttet kongen, efter at Livgarden var blevet afvæbnet den 29. august 1943, forsvarede sig så resolut, at tyskerne senere meddelte, at det “havde været en misforståelse”, da man ville internere vagtmandskabet. På dansk side blev to politifolk og palæforvalteren i Det gule Palæ såret, mens hele 20 tyskere blev dræbt og det dobbelte såret. Blandt de dræbte var SS-Oberscharfuhrer Fritz Himmel fra Petergruppen. Skader fra tysk kanonild kan stadig ses ved slottet, hvor der i 1952 blev opsat en mindeplade.

Den danske politistyrke var på 10.000 mand. Heraf blev 1.960 fanget i forbindelse med aktionen, mange blev advaret på forhånd, da aflytningscentralen i Helsingør havde opsnappet planerne om arrestationerne nogle dage i forvejen.

I første omgang blev de fangne anbragt i kz-lejren Neuengamme ved Hamborg, men senere blev de overført til Stutthof. Den længste tid saf politifolkene dog i lejren Buchenwald. De danske politifolk blev overført fra Neuengamme til Buchenwald i to grupper, henholdsvis den 29. september 1944 og 6. oktober 1944.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*