Forsvarsministeriet blev advaret om nordkoreanske tvangsarbejdere

I mere end et år har Forsvarsministeriet kendt til anklager om nordkoreanske arbejdere på skibet Lauge Koch. Det skriver DR Nyheder i dag.

Flere partier kræver en redegørelse fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen efter at en DR2 Dokumentar afslører, at nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge det danske forsvars nyeste skib på et værft i Polen.

Nu kan DR fortælle, at Forsvarsministeriet allerede for et år siden blev advaret om, at der var nordkoreanske arbejdere på værftet Crist, mens det danske skib blev bygget. Det viser en aktindsigt fra DR2 Dokumentar.

Advarsel om slavelignende forhold

Advarslen blev sendt til ministeriet få dage før krigsskibet blev navngivet under festlige forhold af den daværende forsvarsminister Peter Christensen (V).

Af aktindsigten fremgår det desuden, at Forsvarsministeriet var advaret om, at de nordkoreanske arbejdere på værftet har arbejdet under ”slavelignende forhold,” og at der et par år tilbage døde en nordkoreansk arbejder på værftet i forbindelse med en arbejdsulykke. En ulykke, der fandt sted, imens forsvaret fik bygget det nye krigsskib Lauge Koch på samme værft i Polen.

Alligevel er der intet i aktindsigten, der tyder på, at ministeriet undersøgte sagen yderligere.

Kendt viden i Polen

Forsvaret har gennem hele forløbet haft kendskab til, hvilket værft i Polen skroget til krigsskibet skulle bygges på. Det ifølge den polske professor Marceli Burdelski været kendt viden i ti år, at der bliver anvendt nordkoreansk arbejdskraft på polske værfter i det område:

– Det var ikke skjult. Når repræsentanter fra danske virksomheder har besøgt værfterne, har det derfor været synligt for dem. De har ikke været et særligt sted isoleret af vagter, siger Marceli Burdelski, professor ved Gdansk Universitetet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*