Syddanske industrivirksomheder flytter til Danmark igen

Mange af de industrivirksomheder, der tidligere har flyttet produktion til udlandet, er vendt hjem igen inden for det sidste år. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal. Virksomhederne i Region Syddanmark er danmarksmestre i hjemtagninger.

årevis har der tegnet sig et billede af danske industrivirksomheder, der har flyttet produktionen fra Danmark til udlandet, hvor især Asien og Østeuropa har fristet med billig arbejdskraft. En ny rundspørge blandt Dansk Metals industriansatte tillidsrepræsentanter viser dog, at mange industrivirksomheder vælger at flytte produktionen hjem igen.

Hver fjerde tillidsrepræsentant svarer, at deres virksomhed har flyttet produktion hjem til Danmark i løbet af det seneste år. Det tal glæder Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal.

– Der er ofte langt flere ulemper end fordele ved at flytte produktion til udlandet, og vi er naturligvis glade for, at mange virksomheder er nået til den erkendelse og vender hjem igen. Nu skal resten af landets industrivirksomheder gøres opmærksomme på, at der er gunstige forhold for produktion i Danmark, så endnu flere vælger at flytte hjem igen, siger Allan Lyngsø Madsen.

Danmarksmestrene bor i Syddanmark

Region Syddanmark er den region i landet, hvor der er flest industrivirksomheder, der har hentet produktion hjem i det seneste år. Hele 38 pct. af de syddanske tillidsrepræsentanter svarer således, at deres virksomhed har flyttet produktion hjem, og det gør regionens virksomheder til uofficielle danmarksmestre i hjemtagninger.

I den anden ende af skalaen ligger region Nordjylland. Her svarer blot 17,9 pct. af tillidsrepræsentanterne, at deres virksomhed har flyttet produktion hjem inden for det seneste år, og det gør regionen til den i landet med færrest hjemtagningerne.

Ikke nok kvalitet i udlandet

Dansk Metals rundspørge søger også svar på, hvorfor industrivirksomhederne flytter produktionen tilbage til Danmark, og det er der ifølge tillidsrepræsentanterne især tre gode grunde til: Højere kvalitet, mere fleksibilitet samt færre fejl og forsinkelser.

– Danske industrivirksomheder er blevet langt mere effektive og konkurrencedygtige. Produktiviteten er steget voldsomt de seneste fem år, og det gør det naturligvis mere attraktivt at producere i Danmark. Samtidig ved virksomhederne, at de her i landet kan få veluddannede medarbejdere og en fleksibel arbejdsmarkedsmodel, som sikrer langt bedre kvalitetet, siger Allan Lyngsø Madsen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*