Danske forskere: Mænds dårlige sædkvalitet er »akut« og »skræmmende«

Three sperm cells swimming in the search of an egg

I juli i år viste et stort og skræmmende videnskabeligt studie, at mænds sædkvalitet er faldet med 50-60 procent de seneste 25 år.

I samme periode har flere mænd fået testikelkræft, og de to ting mistænkes for at hænge sammen.

Udviklingen kan ifølge forskere true vores fertilitet, og de dystre fremtidsudsigter får Niels Skakkebæk, der er professor ved Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, til at råbe vagt i gevær.

»Vi forstår slet ikke årsagerne godt nok til, at mænds sædkvalitet falder, og at vi har relativt høj hyppighed af testikelkræft. For at undgå at det kommer til at have store personlige og samfundsmæssige konsekvenser, er der akut brug for at få øremærket langt flere forskningsmidler til at finde ud af, hvorfor det sker,« siger Niels Skakkebæk.

Professoren har netop offentliggjort en artikel om emnet i det videnskabelige tidsskrift BMJ.

Markør for, at der er noget »rivende galt«

Professor Tina Kold Jensen, der forsker i fertilitet og reproduktion ved Miljømedicin på Syddansk Universitet mener også, at det er påfaldende og bør tages meget alvorligt, at sædkvaliteten bliver ved med at falde, mens flere og flere mænd får testikelkræft.

»Det er skræmmende, fordi vi ikke ved, hvorfor det sker. Alt tyder på, at det skyldes nogle miljøfaktorer, og det kan være med til at forklare, hvorfor eksempelvis danske mænd har meget dårligere sædkvalitet end deres svenske brødre,« siger Tina Kold Jensen.

Tina Kold Jensen mener ikke, at vi kommer dertil, hvor mænd en dag slet ikke vil være i stand til at lave børn, men den faldende sædkvalitet er en markør for, at der er noget rivende galt. (Læs også boksen under artiklen)

Dårlig sædkvalitet er lig med dårligt helbred

Tina Kold Jensens egne studier har eksempelvis vist, at, mænd med lav sædkvalitet også:

– Har et generelt dårligere helbred
– Dør tidligere
– Oftere bliver indlagt på hospitaler

»Spørgsmålet er, hvor længe vi har tid til at vente med at identificere problemet og gøre noget ved det? Mænds livskvalitet bliver som helhed ramt af de påvirkninger, der kommer til udslag som lav sædkvalitet og øget forekomst af testikelkræft,« siger Tina Kold Jensen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*