Sådan løber Nike, Facebook og Apple fra skatteregningen

I Danmark går statskassen glip af 5 milliarder kroner årligt i selskabsskat, konkluderer forskere.
Hvis du køber et par sko i en Nike-butik i Danmark, ryger de fleste af dine penge direkte til Holland. Overskuddet havner i en pengetank, som ikke betaler skat.

Når danskere køber annoncer hos Facebook, betaler vi til et selskab i Irland, hvorfra kronerne dribles næsten ubeskattet videre til Facebooks hemmelige pengetank i nulskatteøerne Caymanøerne. Facebooks pengetank i skatteparadiset voksede i de første 9 måneder af i år med 50 milliarder kroner.

Apple, som står bag iPhone, iPad og Mac-computere, blev pålagt at betale næsten 100 milliarder kroner mere i skat i Irland, fordi en hemmelig aftale gav Apple lov til at føre milliardindtægter ud af Europa næsten uden at betale skat. Ifølge EU-Kommissionen var aftalen ulovlig. Men mens Margrethe Vestagers embedsmænd i EU-Kommissionen undersøgte sagen, var Apple i fuld gang med at skabe en ny konstruktion for at undgå skat.

Apple har opsparet mere end 1.600 milliarder kroner i overskud på salget uden for USA. Siden 2005 har Apple blot betalt mellem 1,24 og 6,17 procent i skat af sit overskud uden for USA.

De tre multinationale giganter, som er blandt verdens rigeste virksomheder, er alle kunder hos firmaet Appleby. Firmaet betjener nogle af verdens rigeste mennesker og største virksomheder. Det er en gigantisk læk af dokumenter fra Appleby, som afslører Nikes, Facebooks og Apples skattehemmeligheder.

Læs hele artiklen på Politiken.dk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*