EU griber ind i OK-forhandlingerne

De danske EU-politikere har hængt Danmark op på europluspagten, der forpligter landene til at arbejde for et opgør med kollektive overenskomster – og lav lønudvikling i den offentlige sektor.

EU er med på arbejdsgiversiden i den overenskomstkonflikt, der nu tegner sig på det offentlige arbejdsmarked, selv om EU ikke rent fysisk sidder med ved forhandlingsbordet.

For syv år siden skrev den daværende VK-regering nemlig under på den såkaldte europluspagt, som blandt meget andet forpligter underskriverne til at sikre en minimal lønudvikling, ikke mindst i den offentlige sektor.

Pagt-landene skal rette “særlig opmærksomhed” på “sikring af, at lønoverenskomster i den offentlige sektor understøtter bestræbelserne vedrørende konkurrenceevnen i den private sektor (under hensyntagen til den vigtige signaleffekt af lønningerne i den offentlige sektor),” hedder det i teksten.
Kort sagt: De offentlige arbejdsgivere skal ifølge europluspagten sikre, at de ansattes lønninger konstant halter efter lønningerne på det private arbejdsmarked, så de kan sende et vigtigt signal til de privatansatte om, at de også skal holde igen med lønkrav.

Ovenstående er et udklip af en større artikel i Dagbladet Arbejderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*