SLUT MED BLÅ BLINK

Snart skal danskerne vænne sig til røde blink frem for blå. 31. juni 2018 træder en ny bekendtgørelse om udrykningskørsel nemlig i kraft. Heraf fremgår det, at udrykningskøretøjer fremover skal køre med rødt roterende lys.

Ændringen skyldes, at politi og andre myndigheder, der kører udrykning, oplever, at trafikanter ikke viger for blå blink. Den blå farve blev indført i 1963 og valgt, fordi det var den mindst brugte farve i trafikken. Men en undersøgelse foretaget blandt 14.600 danskere viser, at kun 13 % forbinder den med udrykning.

Derimod forbinder 68 % af de adspurgte den røde farve med alarm, advarsel og stop. Politiet har i februar i udvalgte politikredse lavet forsøg med roterende røde blink, og nu skal de altså monteres på alle politiets uniformerede køretøjer, så de er klar til at køre med røde blink fra 31. juni. Ud over den nye farve forbliver udrykningsreglerne de samme.

De velkendte blå blink skal dog ikke kasseres. Efter afmontering vil de blive overgivet til Zoo i København, som kan bruge dem til at skabe en stemning af polarlys i isbjørneanlægget, og dermed styrke helhedsoplevelsen af en fortættet polarstemning.

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig, når du bliver opmærksom på et udrykningskøretøj?

🚨 Træk ind til siderne. Hvis du kører i glidende trafik, skal du altid trække ind til højre, så udrykningen kan passere venstre om. Hvis du derimod kører i tæt trafik eller holder i kø i venstre vejbane, længst mod midterrabatten, skal du trække så langt ud til venstre, at udrykningskøretøjet kan passere imellem bilerne.

🚨 Hvis der er plads, så kør frem og hold ind til siden, så bagvedkørende også kan trække ind.

🚨 Giv altid tegn med bilens blinklys, så udrykningen kan se, at du har set den og er ved at trække ud til siden. Bliv ved med at blinke, indtil udrykningskøretøjet har passeret dig.

🚨 Stands bilen, hvis det er nødvendigt.

🚨 Det er tilladt at køre frem mod rødt lys, hvis det gøres for at give plads til udrykningskøretøjet. Dog skal du først sikre dig, at du ikke er til fare for andre.

🚨 Hvis der er politieskorte med, så følg altid frem for alt politiets anvisninger.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*