Forlig med lønramme på 8,1 procent

Et godt forlig som opfylder hovedkravene, og som kan bane vejen for nye forlig.
Det var vurderingen fra de fagforeninger, som onsdag morgen valgte at indgå det første overenskomstforlig på det offenlige område.
Aftalen, som er indgået mellem 10 LO-forbund samt Dansk Socialrådgiverforening, der er et FTF-forbund, opfylder præcis det, som fagforeningerne har lagt i solidaritetspakken, påpeger Dennis Kristensen, som i går afgik som forbundsformand i FOA.
Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent over tre år. Rammen dækker over generelle lønstigninger på 6,81 procent samt penge til en ligelønspulje og en lavtlønspulje. Ligeledes er der aftalt en ny reguleringsordning, som fremadrettet betyder en parallel lønudvikling mellem offentligt og privat ansatte.

Spisepause
– Vi er faktisk enige om alt andet end spisepausen, hvor nogle har haft behov for større betrykkelse, siger Dennis Kristensen.

Aftalen omkring spisepausen er indgået som en aftale i et sidepapir, og det vurderer fagforeningerne – i samråd med LO’s jurister – er tilstrækkelig trykhed.
De 11 fagforeningers aftale omfatter 40.000 regionalt ansatte, mens de 100.000 sygeplejersker, læger, fysioterapeuter, jordemødre og akademikere i FTF og AC ikke er med i aftalen. Blandt andre de akademiske fagforeninger ønsker at få spisepausen skrevet ind i overenskomsten

Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet og forhandlingsleder på det regionale område, er overrasket over den opståede situation.
– Vi er i fællesskab kommet rigtig langt med blandt andet økonomien, men der mangler stadig noget. Desværre var der en række forbund, der mente, at nu var deres krav opfyldt, og valgte at gå solo. Men fællesskabet står fast på en løsning for alle.
De kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo Christensen, mener ikke, at den indgåede aftale er god nok:
– Delforliget syntes vi ikke er godt nok, for ellers var det jo et forlig vi havde indgået.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*