Radioeksperter: Urealistisk og dårlig idé at slukke for FM om tre år

Til trods for at de færreste ejer en DAB-radio, har regeringen foreslået, at FM-radioen lukkes i år 2021.

To ud af tre radioer bliver temmelig tavse om blot tre år, hvis kulturminister Mette Bock (LA) kommer igennem med et forslag om at slukke for FM-signalerne senest i 2021.

Forslaget er en del af regeringens medieudspil, og i stedet for FM skal der satses på DAB. Men at skifte til den efterhånden 25 år gamle teknologi er ikke nogen god idé, siger flere radioeksperter i denne uges ”Mennesker og medier” på P1.

– DAB er en teknologi med fødderne solidt plantet i fortiden. Men meget er sket siden; vi har først og fremmest fået internet som den bærende platform for al kommunikation, og tiden er derfor løbet fra DAB, siger Preben Mejer, it-ekspert og digital fremtidsforsker hos RadrLab i Aarhus.
Også direktør og chefredaktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov mener, at det vil være forkert at skifte FM ud med DAB:
– Man kan jo spørge sig selv, om ens børn og børnebørn vil købe et radioapparat eller om de vil kigge på deres mobiltelefon og sige: ”Jeg har jo en radio”… Kernen for mig er, at vi ikke satser på en ganske vist glimrende og driftssikker teknologi, som ingen vil investere i, lyder hans vurdering i Mennesker og medier.

– Vi skal lige klappe hesten
Selvstændig radiokonsulent Ole Mølgaard – som arbejder for blandt andre svenske Teracom, der driver sendenettet DAB+ i Danmark – mener ikke at teknologien er forældet.

Men siger omvendt, at der ikke er grund til at slukke for FM-signalerne, fordi de to teknologier sagtens kan fungere side om side:

– Det er en falsk modsætning, hvis man skal vælge mellem DAB og FM, for de to teknologier kan sagtens fungere side om side. Og hvis man spørger nordmændene, som allerede har slukket for FM, så vil de råde os til at klappe hesten, fordi omstillingen tager mere tid end ventet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*