Justitsminister stævnet for ulovlig overvågning

Mere end 1000 borgere har samlet penge ind til at hive justitsminister Søren Pape i retten for ulovlig overvågning af danskerne. I fredags klokken 12 blev stævningen af justitsministeren afleveret til Københavns Byret.

I fredags blev justitsminister Søren Pape stævnet for at være ansvarlig for, at tusindvis af danskere hver eneste dag bliver ulovligt overvåget.

Stævningen blev afleveret til Kønbenhavns Byret af en gruppe internet- og menneskeretsaktivister. Aktivisterne har dannet Foreningen Mod Ulovlig Logning for at føre retssagen og skabe debat om den ulovlige logning.

Målet med retssagen er at få stoppet den daglige logning af borgernes telefonsamtaler og sms’er, som danske teleselskaber foretager hver dag, selvom EU for halvandet år siden slog fast, at den massive overvågningen er ulovlig.

Foreningen har foreløbig indsamlet mere end kroner 400.000 kroner til at dække omkostningerne ved at føre sagen. Mere end tusind almindelige danskere har indbetalt store og små beløb, så retssagen kan blive en realitet. Også Amnesty International Danmark og Bitbureauet har doneret større pengebeløb til retssagen.

BRYDER LOVEN HVER DAG
Siden EU’s logningsdirektiv i 2007 blev indført i dansk lov via logningsbekendtgørelsen i forbindelse med terrorpakken, har internet- og teleselskaberne været pålagt at registrere og gemme milliarder af oplysninger om, hvilke telefonnumre borgerne ringer til, hvem der er afsender og modtager, varighed og afsender og modtager af sms-beskeder, samt hvor telefonen befinder sig.

I 2016 kendte EU-domstolen i en svensk sag det ulovligt at gemme data om borgernes sms’er, opkald, datatrafik og geografiske færden. Men i Danmark insisterer justitsministeren på at fortsætte logningen.

– Det er trist, at vi borgere er nødt til at sagsøge en minister for at få stoppet ulovligheder. Vi er sikre på, at vi nok skal vinde, og domstolen slår fast, at menneskeretten er blevet krænket, siger Rasmus Malver til Arbejderen. Han er talsperson i Foreningen Mod Ulovlig Logning.

Bestyrelsesmedlem i foreningen, Peter Kofod, mener, at tilstanden er utålelig.

– Skiftende regeringer bryder hver dag loven med åbne øjne og tilsidesætter alle danske borgeres rettigheder. Det er på tide at trække en streg i sandet. Det er absurd, at borgerne må slæbe staten i retten, for at sikre at loven bliver overholdt, siger han til Arbejderen.

– Nu har Justitsministeriet haft halvandet år til at stoppe den ulovlige overvågning. Men intet er sket. Når staten ikke af sig selv kan finde ud af stoppe den ulovlige masseovervågning, så må vi – borgerne – gøre noget ved det. Derfor må vi nu også få en dansk domstols ord for, at masselogningen er for vidtgående og for indgribende og krænker retten til privatliv. I en retsstat skal også myndighederne overholde loven, siger Peter Kofod.

Hele artiklen kan læses på:
<a http://www.arbejderen.dk/indland/justitsminister-st%C3%A6vnet-ulovlig-overv%C3%A5gning>arbejderen.dk</a>

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*