Politikere vil have sagen om forsvundne politimails undersøgt

Står det til flere politikere, skal en ny undersøgelseskommission i Tibetsagen også undersøge, om der med forsæt er forsøgt at skjule oplysninger.

Det bør undersøges, om Rigspolitiet med forsæt forsøgte at skjule oplysninger fra Tibetkommissionen i sagen om mailarkiver, der pludselig dukkede op ved en rutinekontrol i Rigspolitiet. Derfor bør en undersøgelse af politiet blive en del af opgavebeskrivelsen i det nye Tibetkommissorium, mener flere politikere fra både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten i Folketingets Retsudvalg.

Udmeldingen kommer oven på torsdagens udvikling i Tibetsagen, hvor det kom frem, at rigspolitiets it-teknikere er faldet over forsvundne mailarkiver, der fylder intet mindre end 678 gigabyte og potentielt rummer tusindvis af mails, der kunne have været relevante for Tibetkommissionen.

Hvem stod bag?
Kommissionen, der i oktober 2015 blev nedsat af en daværende justitsminister, Søren Pind (V), havde til formål at kulegrave politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med et kinesisk statsbesøg i 2012. Her blev demonstranter og aktivister i strid med grundloven nægtet af politiet at udtrykke deres sympati over for Tibet.

Kommissionens arbejde handlede især om at undersøge, hvem der stod bag politiets ulovlige instruks. Ansvaret faldt på to lavere rangerende politiledere i København. Men kommissionen, der i december 2017 var færdig med sit arbejde, har efter alt at dømme ikke haft adgang til alt relevant materiale fra politi og ministerier.

Rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg, måtte torsdag både erkende og beklage dybt, at Tibetkommissionen i første omgang ikke har fået alle oplysninger fra Rigspolitiet. Samtidig gjorde justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), det klart, at han ikke ser andre udveje end at nedsætte en ny kommission.

Det skriver JyllandsPosten.dk i dag.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*