Byggebranchen: Nu er forhandlinger om ny overenskomst i gang

Dansk Byggeri og BAT-kartellet har nu officielt indledt de kommende overenskomstforhandlinger i byggebranchen. 3F møder med krav om bedre løsninger i kampen mod social dumping.

Bygge- og anlægsarbejderne skal have ny overenskomst i foråret 2017, og arbejdsmarkedets parter sætter sig nu til forhandlingsbordet.

Mandag middag havde BAT-kartellet og Dansk Byggeri indkaldt til et fælles pressemøde, hvor det officielle startskud til forhandlingerne om en ny overenskomst i byggebranchen lød.

Her fremlagde de to parter hver deres bud på en ny overenskomst i 2017.

BAT-kartellet og 3F går til overenskomstforhandlingerne med det formål at løse tre fælles udfordringer for byggeriet.

– Flere skal vælge byggeriet, og flere skal blive i byggeriet. Derudover skal vi finde en fælles løsning på social dumping, og vi skal forbedre arbejdsmiljøet, så flere kan holde til at være i branchen, sagde Kim Lind Larsen, formand for både BAT-kartellet og 3F Byggegruppen.

Kim Lind Larsen mener, at der er et godt udgangspunkt for forhandlingerne.

– Virksomhederne har fyldte ordrebøger, de har rekordstore indtjeninger, produktiviteten stiger og er stort set den samme som før krisen, men med 20.000 færre beskæftigede, så der er en stabil og positiv udvikling i byggebranchen, siger han.

Han peger desuden på, at medlemmerne i 3F’s Byggegruppe også bekymrer sig om højere pensok2017ionsalder og rettigheder under barsel.
Professionel bekymring

Hos Dansk Byggeri er de knap så optimistiske, når talen falder på den økonomiske vækst i byggebranchen.

– Der er en spæd økonomisk vækst, men træerne vokser desværre ikke ind i himlen. Der er så mange usikkerhedsfaktorer som for eksempel Brexit, så der er god grund til at være professionel bekymret, sagde administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Han henviser til Dansk Byggeris ønsker for overenskomstforhandlingerne.

– Vi vil gerne modernisere overenskomstsystemet, så det understøtter branchens udvikling og ikke står i vejen for den udvikling. Og vi ønsker mere selvbestemmelse på arbejdspladserne, sagde Lars Storr-Hansen.

Derudover ønsker Dansk Byggeri at præmiere de virksomheder, der tager ansvar og uddanner lærlinge. De foreslår blandt andet, at det kan ske ved at minimere omkostningerne ved at have lærlinge.

Både Kim Lind Larsen og Lars Storr-Hansen gjorde det klart, at ingen af parterne stiller med ultimative krav til forhandlingerne.

I løbet af de kommende måneder vil parterne mødes ved forhandlingsbordet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*